Oldal tetejére
Erectör Clinic Uro-szexológiai Centrum

Gyerekszáj: a 15 legviccesebb tévedés a szexről

Egy utolsó körre még visszatérünk a szexuális tévhitekhez, mert kutakodás közben annyi vicces történettel találkoztunk, hogy nem mehettünk el a legjobb témakör mellett: milyennek képzelték a mostani felnőttek gyerekként a szexet? Ezúttal néhányat már kommentálni sem tudtunk, annyira jók.

AZ 5 LEGHÉTKÖZNAPIBB SZEXBALESET

Egyszerű, hétköznapi botlások, melyek a legintimebb pillanatokat is eltörik. Szexbalesetek kapcsán legtöbbször a láncfűrészre csatolt vagy ütvefúróra erősített dildóról, az óvszerbe fulladt angol férfiről és más extrém példákról olvasni. A statisztikák szerint ugyanakkor minden harmadik ember szenvedett már valamilyen sérülést szex közben, így mi most az előzőeknél triviálisabb, ám sokkal gyakoribb malőröket járjuk körbe.

5 számottevő változás, ami megtörténik a pénisszel az öregedés során

5 számottevő változás, ami megtörténik a pénisszel az öregedés során
Az talán senki számára nem új információ, hogy az idő előrehaladtával a test változik. Gyakorlatilag minden porcikánk.

Impotencia

Impotencia - Potenciazavar Nem sokan tudják, hogy a legtöbb esetben inkább fizikai, mint pszichológiai okai vannak az impotenciának, és ez legtöbb esetben gyógyítható.
Az impotencia talán a leghomályosabb ága a medicinának a laikus számára az összes orvosi tudományág közül. Két dolog felelős e miatt a nem szerencsés helyzet miatt.
  • Tudatlanság, mítoszok, babonák, a megbélyegzés és a tabuk, melyek a laikus számára a szexualitáshoz kapcsolódnak.
  • Igen elavult a szemlélet azon orvosok körében, akik máig úgy hiszik, hogy az impotencia nagy részben pszichológiai eredetű.
Ez a két dolog felelős azért a tényért, hogy a legtöbb potenciazavarra nem derül fény, és azon kevésre amelyre igen, azokat sem megfelelően kezelik. Meglepően sokak nézete, miszerint az impotencia pszichológiai és gyógyíthatatlan.

Ez nagyon szomorú hisz a legtöbb potenciazavaros esetnek nem pszichológiai okai vannak és a legtöbb gyógyítható is.
Az impotencia, vagy erectilis dysfunctio ahogy az urológusok hívják, mindig is a középkorú férfiak gyakori rendellenessége volt, és lesz is. Amerikai felmérések szerint a 40 és 70 év közötti férfiak 52% - ának van merevedési zavara és ennek ellenére csak töredékére derül fény.

Az általános hiedelemmel ellentétben, a potenciazavar nem egy “mindent vagy semmit” dolog. Laikusok és orvosok egy része is azt hiszi, hogy a férfi vagy képes egy nagyon jó minőségű erekcióra vagy egyáltalán nem. Ennél távolabb semmi nem állhat az igazságtól. A férfiak többsége, akinek merevedési zavara van, rendes vágyat érez, és van erekciójuk is, csak ez az erekció nem elég rigid vagy tartós. Ezért szerencsésebb a merevedési zavar kifejezés használata (ami részleges zavarra utal) mint az impotencia (ami teljes csődöt jelent). Sokan nem tudják, hogy az esetek zömében szervi és nem lelki okai vannak a potenciazavarnak.

De ez a trend lassan de biztosan változik, ez nagyban annak köszönhető, hogy az elmúlt évek fejlett urológiai-andrológiai kutatásai, bebizonyították, hogy a krónikus potenciazavar 80-90 %-ban nem a lélek, hanem a test betegsége. Ezek az okok feltárhatók a modern urológiai-andrológiai kutatások segítségével, meghatározhatók és gyakran sikeresen kezelhetők, nem pszichológiai módszereket használatával.

Egy ilyen korban, melyben az orvostudomány szinte minden ágában hatalmas előrelépések vannak, meglepő hogy a férfi reprodukáló rendszer kutatásai ennyire nem közismertek.

 


 

 

Elsődleges impotencia (veleszületett)
Másodlagos impotencia évekig tartó normális szex után.Másodlagos impotencia okai:

Diabetes mellitus
Hypertonia (magas vérnyomás)
Atherosclerosis
Vesebetegség
Szív elégtelenség
Neurológiai rendellenesség, sclerosis multiplex, agyvérzés, paraplégia.
Sérülések: medence, gáti trauma
Sérülések (krónikus): versenyszerű kerékpárosoknál
Sebészeti műtétek, végbél, húgyhólyag, rectoperitoneum, gerinc, urethra, prosztata, stb.
Helyi elváltozások: Peyronie betegség
Gyógyszeres: hipertónia gyógyszerei, gyomorfekély, központi idegrendszer gyógyszerei.

Két meghatározó tényező különíthető el. A történelem során a legtöbb társadalom patriarchális és férfidomináns volt. A férfi ego nem vallja be, hogy valami nincs rendben. Ironikusan, ezek azok a férfiak, akik kutatták a női reprodukciós rendszert és segítették fejleszteni a nőgyógyászat szakagait, de magukba nem néztek.

A második ok az, hogy Sigmund Freud tanításait félreértelmezik. Ez vezetett ahhoz a helytelen következtetéshez, hogy a férfiak szexuális problémainak gyökere a lélekben van.


Impotencia fajtái


Artériás eredetű:

Amikor a pénisz artériák, melyek nem szállítanak elég vért, az erekció eléréséhez. Ennek oka artéria szűkület, ami idősebbeknél fordul elő. Cukorbetegeknél és hipertóniásoknál vagy genitális sérülést követően sérülhetnek a pénisz artériák. Ez az utóbbi a fiatalkórban gyakoribb. A sérülés lehet acut, mint egy autóbaleset után mely során a medence vagy a szeméremcsont törése következik be, vagy krónikus. Ez utóbbi gyakori a versenyszerűen kerékpározóknál. Ennek a területnek az állandó ingerlése, mikrotraumái miatt hegesedések jönnek létre, melyek szűkítik az odavezető, ezen a területen áthaladó artériákat.
Az artériás eredetű potenciazavart csak később kerül felismerésre, amikor már egyéb jól észlelhető jelei is vannak az érszűkületnek.

Vénás eredetű:

A pénisz elvezető vénái nem zárnak le az erekció során és emiatt szökik a vér. Normális esetben az erekció alatt szinte teljesen lezárulnak a vénák, szinte semmi vér nem folyik el a vénákon. Ezen mechanizmus miatt a vér összegyűlik a pénisz szinuszaiban, a nyomást emelve kialakul az erekció.
Vannak férfiak, akinek születésüktől fogva vénás eredetű potencia zavara van (elsődleges). Ezeknek a férfiaknak soha életükben nem volt tökéletes erekciója. Más férfiaknál a vénás eredetű potenciazavar évekig tartó normális szex után alakul ki (másodlagos).

Neurogén:

A pénisz idegellátása nagyon kifinomult és bonyolult. Az impulzusok megfelelő áramlása igen fontos az erekció kiváltásához és fenntartásához. Ezek az idegek aktiválják az artériákat és a vénákat és változtatják a vérkeringés ritmusát.
A pénisz idegellátása nagyon sérülékeny rendszer. Gerincsérülések, főként, ha a gerincvezetéket is érintik, potenciazavart okozhatnak. Ugyanez történhet más a pénisz beidegzését ért sérüléseknél is, pl. medence vagy gáti trauma után. Egyéb műtétek sokasága, melyet ebben a kismedencei régióban végeznek, járhatnak véletlen, vagy tudatos ideg ill. érsérülésekkel, és okai lehetnek a kialakuló potenciazavarnak. Ilyenek a rectum, prosztata, gerinc, húgyhólyag radikális műtétei.

A diabetesz egy alattomos betegség, mely nagyban érinti a pénisz beidegzését, és merevedési zavart okoz. Cukorbajosok körében rendkívül gyakori a potenciazavar, arányuk eléri az 50%ot. Ez esetben szinte mindig szervi, azaz organikus eredetű potenciazavarról beszélünk. A cukorbetegség kezelhető, de nem gyógyítható betegség az orvostudomány mai állása szerint, ezért végigköveti a páciens életét. Ezért a diabeteszes potenciazavara is csak kezelhető, de nem gyógyítható meg. (kivéve a protézis beültetést)

Endocrin (hormonális) eredetű:

Erről akkor beszélünk, amikor a hormonális egyensúly megingott és a nemi hormonok aránya nincs egyensúlyban. Ez az esetek 5-10 %-ában fordul elő. A legújabb klinikai kutatások azonban bizonyították, hogy a nemi hormonszint változás inkább a libidóra (gondolatban megnyilvánuló nemi vágy) van negatív hatással, mint a merevedésre.

Vegyes:

Néha több faktor lehet jelen egyidejűleg ugyanannál a páciensnél. Megemlítendő például a diabétesz, máj és veseproblémák, magas vérnyomás.
Másodlagos pszichiátriai rendellenességek, mint a depresszió, ill. ennek kezelésére használt központi idegrendszerre ható gyógyszerek szintén merevedési zavart okozhatnak.

Pszihés eredetű:

Amikor nincs organikus faktor és a probléma csakis a lélekben gyökerezik, pszihés eredetű potenciazavarnak nevezik. De egy ilyen hirtelen és kényelmes megbélyegzés előtt, urológiai-andrológiai módszerekkel ki kell zárni az organikus ok jelenlétét.

Jelenlegi gyógyítási lehetőségek.

A tudomány fejlődése révén több kezelési ill. gyógyító módszer létezik a potenciazavar megoldására.