Oldal tetejére
Erectör Clinic Uro-szexológiai Centrum

Gyerekszáj: a 15 legviccesebb tévedés a szexről

Egy utolsó körre még visszatérünk a szexuális tévhitekhez, mert kutakodás közben annyi vicces történettel találkoztunk, hogy nem mehettünk el a legjobb témakör mellett: milyennek képzelték a mostani felnőttek gyerekként a szexet? Ezúttal néhányat már kommentálni sem tudtunk, annyira jók.

AZ 5 LEGHÉTKÖZNAPIBB SZEXBALESET

Egyszerű, hétköznapi botlások, melyek a legintimebb pillanatokat is eltörik. Szexbalesetek kapcsán legtöbbször a láncfűrészre csatolt vagy ütvefúróra erősített dildóról, az óvszerbe fulladt angol férfiről és más extrém példákról olvasni. A statisztikák szerint ugyanakkor minden harmadik ember szenvedett már valamilyen sérülést szex közben, így mi most az előzőeknél triviálisabb, ám sokkal gyakoribb malőröket járjuk körbe.

5 számottevő változás, ami megtörténik a pénisszel az öregedés során

5 számottevő változás, ami megtörténik a pénisszel az öregedés során
Az talán senki számára nem új információ, hogy az idő előrehaladtával a test változik. Gyakorlatilag minden porcikánk.

A művi meddővé tételre vonatkozó szabályokról

Székely László ombudsman álláspontja szerint jelen pillanatban nem indokolt, a nagykorú személyek családtervezési célú művi meddővé tételének elvégzésére vonatkozó, szigorító feltételek Alkotmánybírósági előtti megtámadása. Az alapjogi biztos a Magyar Szocialista Párt frakcióvezetőjének beadványára adott válaszában főként az absztrakt indítványozás sajátos ombudsmani szempontrendszerével indokolta jogi álláspontját.
A legnagyobb ellenzéki párt frakcióvezetője 2013 decemberében fordult az alapvető jogok biztosához és azt kérelmezte, hogy az ombudsman kezdeményezze az egészségügyi törvény módosításának alkotmánybírósági felülvizsgálatát. A frakcióvezető álláspontja szerint ugyanis a családtervezési célú művi meddővé tétel elvégzésének új – egy korábbi alkotmánybírósági határozatában megsemmisített előírásoknál is szigorúbb – feltételrendszere sérti az érintett nagykorú személyek önrendelkezéshez való jogát. A módosítás nyomán 2014. március 15-i hatállyal a törvény azt írja elő, hogy a művi meddővé tétel nagykorú személy kérelmére családtervezési célból, 40. életévét betöltött vagy három vér szerinti gyermekkel rendelkező személynél végezhető el. A panaszos kifogásolta azt is, hogy a törvény indoklásából nem derült ki az, hogy milyen egészségpolitikai indoka van a feltételrendszer szigorításának.
 
Az alapvető jogok biztosa a frakcióvezetőnek írt válaszlevelében kiemelte, hogy az ombudsman az absztrakt utólagos normakontroll-eljárás kezdeményezésére irányuló hatáskörét eddig és ezután is kiegészítő jellegű alapjogvédelmi eszközként vette számításba. Az ombudsmannak minden közvetlen indítványozásra vonatkozó beadvány vizsgálatakor azt a szempontot is mérlegelnie kell, hogy az érintettek számára ténylegesen rendelkezésre áll-e egyéni jogvédelmi eszköz, így pl. különösen az alkotmányjogi panasz igénybevétele. Ha az érintettek nem képesek az egyéni jogvédelem eszközeit a gyakorlatban is igénybe venni vagy pedig a jogsérelem súlya azonnali beavatkozást indokol, akkor a biztos Alkotmánybírósághoz fordulása ebből a szempontból megalapozott és indokolt lehet.
 
A családtervezési célú művi meddővé tétel elvégzésének feltételeivel kapcsolatos új szabályok vonatkozásában azonban az alkotmánybírósági indítványozását megalapozó az egyik feltétel sem áll fenn. A nagykorú, cselekvőképességükben korlátozott személyek esetében elegendő garanciális szabály biztosítja azt, hogy – kiszolgáltatottságuk okán – e személyek esetében ne kerülhessen sor visszaélésszerűen az ilyen beavatkozások elvégzésére. Az indítványozást jelenleg indokolatlanná teszi az a körülmény, hogy ha a szabályozással érintett személyek úgy látják, hogy konkrét esetben alapvető jogaikat sértik e szabályok, akkor maguk is alkotmányjogi panasz eljárást kezdeményezhetnek.
 
Székely László egyúttal jelezte azt is, hogy ombudsmanként nincs lehetősége állást foglalni abban, hogy a módosítás előkészítése kapcsán egészségügyi szakmai szempontból kellően megalapozott volt-e a változtatás. Kiemelte ugyanakkor, hogy mindez nem zárja ki azt, hogy panaszbeadvány nyomán – a hatáskör adta lehetőségeken belül – a művi meddővé tétel elvégzésével kapcsolatos egyedi ügyben vizsgálatot folytasson. A biztos hangsúlyozta, hogy ebben az évben a folyamatban lévő vizsgálatok keretében is kiemelt figyelemmel kíséri a betegek jogainak érvényesülését is, a jogvédelmi rendszer működését.