Oldal tetejére
Erectör Clinic Uro-szexológiai Centrum

Gyerekszáj: a 15 legviccesebb tévedés a szexről

Egy utolsó körre még visszatérünk a szexuális tévhitekhez, mert kutakodás közben annyi vicces történettel találkoztunk, hogy nem mehettünk el a legjobb témakör mellett: milyennek képzelték a mostani felnőttek gyerekként a szexet? Ezúttal néhányat már kommentálni sem tudtunk, annyira jók.

AZ 5 LEGHÉTKÖZNAPIBB SZEXBALESET

Egyszerű, hétköznapi botlások, melyek a legintimebb pillanatokat is eltörik. Szexbalesetek kapcsán legtöbbször a láncfűrészre csatolt vagy ütvefúróra erősített dildóról, az óvszerbe fulladt angol férfiről és más extrém példákról olvasni. A statisztikák szerint ugyanakkor minden harmadik ember szenvedett már valamilyen sérülést szex közben, így mi most az előzőeknél triviálisabb, ám sokkal gyakoribb malőröket járjuk körbe.

5 számottevő változás, ami megtörténik a pénisszel az öregedés során

5 számottevő változás, ami megtörténik a pénisszel az öregedés során
Az talán senki számára nem új információ, hogy az idő előrehaladtával a test változik. Gyakorlatilag minden porcikánk.

Szexuális úton terjedő betegségek

Szerencsére az előző századok rettegett, tomboló nemi betegségei a modern antibiotikumoknak, és elsősorban a penicillinnek köszönhetően kezes báránnyá szelídültek. Mivel napjainkban is gyakran felbukkannak, kezelésük mindig napirenden van.
 
Gonorrhoea (kankó, tripper, gatyabaj)
 
A húgycső gonococcus baktérium által okozott gyulladása, mely sárgás-zöldes húgycsőfolyással jár. A húgycső ég, a vizelés fájdalommal jár. Kezeletlen esetek húgycsőszűkülethez vezethetnek. Nőknél többnyire panaszt nem okoz, esetleg hüvelygyulladás fordulhat elő. Kezelésénél szükséges felgöngyölíteni a sokszor szerteágazó partneri kapcsolatokat, mert a kezelést mindenkinek meg kell kapnia, aki szexuális kontaktusba volt a beteggel.
 
Trichomonas
 
Férfiaknál, nőknél egyaránt panaszokkal járó fertőzést okoz. Férfiaknál a húgycsőben, prosztatában, nőknél a hüvelyben, húgycsőben tenyészik, Gyakori vizelési ingerrel jár, a vizeléskor csípő érzés a húgycsőben. Fehér színű hüvelyfolyás ill. húgycsőváladék jellemzi. Protozoon ellenes gyógyszerekkel, lökéstherápiával (egyszeri alkalommal 4-8 tabletta bevétele) kezelhető. A szexuális partnert is mindig kezelni kell az oda-vissza adható-kapható, un. ping-pong fertőzések miatt.
 
Gombás fertőzés
 
Leggyakrabban sarjadzógomba, (Candida albicans) okozza. Nőknél a hüvely érzékeny, kipirult, rossz szagú a hüvelyváladék. Férfiaknál csípő vizelési érzés, fehér színű húgycsőváladék, vörös, érzékeny a makk és a fityma belső lemeze. Hajlamosító tényező a cukorbetegség, továbbá a tartós antibiotikum szedéskor a baktériumok rovására elszaporodhatnak a gombák. Tartós fennállás esetén a fitymaszűkületet is okozhat, ami műtétet von maga után. Kezelése gombaellenes kenőcsökkel, és szájon át szedhető gombaölő gyógyszerekkel. Fontos, hogy a kenőcs használatát a látszólagos gyógyulás után hetekig célszerű folytatni, hogy a gombának a szövetek között lévő mélyen fekvő részei is elpusztuljanak.
 
Chlamídia fertőzés
 
Chlamídia trachomatis baktérium okozta fertőzés. Igen gyakran tünetmentesen megbúvik. Panaszt nem okoz, de szexuális partnerre így is átterjedhet. A vizelés fájdalmas, csípős, gyakran kell vizelni. Esetleg ürülhet fehéres-sárga váladék a húgycsőből. Elhúzódó, gyógyszerre nehezen reagáló húgycső ill. prosztatagyulladás esetén gondolni kell rá. Tenyésztéssel, a húgycsőből nyert váladékból kimutatható. Tartós tetracyclin, erythromycin vagy sulfanamid kezelés elpusztítja.
 
Condyloma
 
Papilloma vírus terjeszti. Kisebb - nagyobb szemölcsök nőnek a makkra, a fityma belső és külső részére. Nőknél a kisajkak belső és külső felére. Könnyen fertőz, bár kevés panaszt okoz. Inkább esztétikailag a karfiolszerű kinövések látványa készteti urológushoz a beteget. Hatékonyan gyógyítható Podophillines ecseteléssel, elektromos égetéssel, fagyasztással, lézerrel.
 
Herpesz genitális
 
Herpeszvirus okozta megbetegedés. Mint az ajakherpesz az idegganglionokban lakik, és időnként kiszabadulva okozza a panaszokat. Folyadékkal teli fájdalmas, viszkető hólyagok jelenkeznek a nemi szerveken. Kis nedvedző fekélyek maradhatnak utána. Nyirokcsomó megnagyobbodással is járhat az ágyéki részeken. Gyógyulása után hosszabb-rövidebb szünet után visszatér.
 
AIDS
 
Korunk súlyos, eddig gyógyíthatatlan szexuális úton terjedő betegsége. Rengeteget lehet róla hallani, olvasni és mivel nem tartozik az urológia tárgykörébe, így nem illetékességem róla írni. Végezetül megállapítható, hogy a promiszkuitás kerülése (partnerek gyakori váltogatása), a megfelelő higiénés szabályok betartása, az időszakos orvosi, (urológus, nőgyógyász) ellenőrzés, és végezetül az ismeretlen partner esetében a feltétlen óvszer használat biztonságos gátja a szexuális úton terjedő betegségeknek.