Oldal tetejére
Erectör Clinic Uro-szexológiai Centrum

Gyerekszáj: a 15 legviccesebb tévedés a szexről

Egy utolsó körre még visszatérünk a szexuális tévhitekhez, mert kutakodás közben annyi vicces történettel találkoztunk, hogy nem mehettünk el a legjobb témakör mellett: milyennek képzelték a mostani felnőttek gyerekként a szexet? Ezúttal néhányat már kommentálni sem tudtunk, annyira jók.

AZ 5 LEGHÉTKÖZNAPIBB SZEXBALESET

Egyszerű, hétköznapi botlások, melyek a legintimebb pillanatokat is eltörik. Szexbalesetek kapcsán legtöbbször a láncfűrészre csatolt vagy ütvefúróra erősített dildóról, az óvszerbe fulladt angol férfiről és más extrém példákról olvasni. A statisztikák szerint ugyanakkor minden harmadik ember szenvedett már valamilyen sérülést szex közben, így mi most az előzőeknél triviálisabb, ám sokkal gyakoribb malőröket járjuk körbe.

5 számottevő változás, ami megtörténik a pénisszel az öregedés során

5 számottevő változás, ami megtörténik a pénisszel az öregedés során
Az talán senki számára nem új információ, hogy az idő előrehaladtával a test változik. Gyakorlatilag minden porcikánk.

A here variokele

A here betegségei: Varikokele Nem gyulladásos, és nem rosszindulatú betegség, csupán a hereburok vénáinak visszeres elváltozása, megvastagodása, kanyargóssá válása. Sok esetben teljesen panaszmentes, csak vizsgálat mellékleteként derül ki,- de okozhat kellemetlen, húzó, feszítő, sőt, deréktájba sugárzó fájdalmat is, többnyire álló helyzetben. Panasszal az esetek zömében az álló foglalkozást végzők keresik fel orvosukat. Az esetek döntő többsége bal oldali. Ennek a magyarázata az, hogy jobb oldalon a véna spermatica (here véna) hegyesszögben ömlik a vena cavaba, bal oldalon pedig kedvezőtlenebb áramlási viszonyok közepette, szinte nyomás ellenében a vese vénába. Mint köztudott, a herék spermiumtermeléséhez a testhőmérsékletnél alacsonyabb hőfok szükséges, ezért is helyezkedik el a here viszonylag védtelenül a test perifériáján. Amennyiben a kanyargós, visszeres vénák körbeölelik, és így melegen tartják a herét, úgy a spermatermelő funkció károsodik, egyes vélemények szerint, huzamosabb fennállás esetén visszafordíthatatlanul.


Gyógykezelés:

Az előbb leírtakból következik, hogy felismerése esetén megoldást igényel, mert fennáll a spermaszám csökkenésének veszélye. Több megoldás létezik. A legkézenfekvőbb a véna spermatica internát (a visszeres herevénát), a lefutása mentén valahogy magasságban lekötni, így megszűnik a rá nehezedő hydrosztatikai nyomás, a kanyargós vénák felszívódnak. Újabban végeznek sclerotizációt is, mely a vénába adott injekció. Ennek hatására elzáródik a véna járata. Ez a beavatkozás az embólia készsége miatt nem veszélytelen.


Összefoglalva:

Varikokele észlelése esetén urológus szakorvoshoz kell fordulni, aki tisztázza, hogy a visszértágulat hátterében nem az áramlást rontó veserák áll, hanem kóros haemodinamikai viszonyok, pl. vénabillentyű elégtelenség. Fiatalkorú észlelés esetén a megszüntetése orvosilag indokolt.