Oldal tetejére
Erectör Clinic Uro-szexológiai Centrum

Gyerekszáj: a 15 legviccesebb tévedés a szexről

Egy utolsó körre még visszatérünk a szexuális tévhitekhez, mert kutakodás közben annyi vicces történettel találkoztunk, hogy nem mehettünk el a legjobb témakör mellett: milyennek képzelték a mostani felnőttek gyerekként a szexet? Ezúttal néhányat már kommentálni sem tudtunk, annyira jók.

AZ 5 LEGHÉTKÖZNAPIBB SZEXBALESET

Egyszerű, hétköznapi botlások, melyek a legintimebb pillanatokat is eltörik. Szexbalesetek kapcsán legtöbbször a láncfűrészre csatolt vagy ütvefúróra erősített dildóról, az óvszerbe fulladt angol férfiről és más extrém példákról olvasni. A statisztikák szerint ugyanakkor minden harmadik ember szenvedett már valamilyen sérülést szex közben, így mi most az előzőeknél triviálisabb, ám sokkal gyakoribb malőröket járjuk körbe.

5 számottevő változás, ami megtörténik a pénisszel az öregedés során

5 számottevő változás, ami megtörténik a pénisszel az öregedés során
Az talán senki számára nem új információ, hogy az idő előrehaladtával a test változik. Gyakorlatilag minden porcikánk.

Fertilitás

Fertilitás (termékenység) és ennek zavarai férfiaknál Ahhoz, hogy a megtermékenyítés létrejöjjön, rengeteg nagyobb és apróbb biológiai, élettani folyamatnak kell hibátlanul és megfelelő időben működnie. Ha mindezt lépésről lépésre végigkövetjük, úgy rá kell jönnünk, hogy szinte az a csoda, hogy megtörténik a megtermékenyítés. Tekintsük át a folyamatot a férfiak részéről. A korai serdülőkortól a halálig tart a spermiumok termelődése a herében, de az idő előrehaladtával csökken a számuk és mozgásuk, tehát kevesebben és lustábbak lesznek. A spermiumokat a here termeli. Az emberben a spermiumok kifejlődése kb. 74 napig tart. A spermiumok a herecsatornákon végighaladnak, bekerülnek a mellékherébe, majd egy idő után felfelé haladva a spermavezetéken, megérkeznek az ondóhólyagba. Magömléskor (ejakuláció) az ondóhólyag összehúzódik és a benne lévő sperma az ejakulációs vezetéken át a prosztataállományon áthaladva, annak mirigyes váladéka hozzá keveredik, majd a hátsó húgycsőbe kerül. Ekkor a hátsó húgycső ütemes összehúzódásai következtében végighalad a húgycsövön és a húgycsőnyíláson át a szabadba lövell. A sperma tartalmazza az érett spermiumokat, a mellékhere, az ondóhólyag és a prosztata váladékát. Térfogata 2-6 cm3 között változik. Az egészséges sperma nyákos jellegű és kb.30-40 perc múlva fokozatosan elfolyósodik. A spermiumok száma milliliterenként 20-60 millió között van, és ennek 80%-a életképes alak. Ha végignézzük a spermiumok fejlődését és útját a herétől a külvilágig, úgy látható, hogy ez egy soklépcsős folyamat, melynek bárhol bekövetkező zavara férfi meddőséghez vezethet. A meddőség okai három részre oszthatók: Here előtti okok: hormonális tényezők hatása.
 
Here eredetű okok:
 
sorvadt, nem kifejlődött, vagy gyengén fejlett here, ill. ide tartozik a le nem szállt here, a különböző fejlődéstani kromoszóma-rendellenességek, hegesedéssel járó heregyulladás, sérülés vagy daganat miatt eltávolított here, herevisszérsérv. Here utáni okok: A spermiumok mozgási útvonalában bekövetkezett akadályok ill. elzáródások, hegesedések állnak a háttérben. Lehetnek fejlődéstani hiányosságok is, a spermavezeték veleszületett hiánya, vagy a medencei beidegzés műtéti vagy baleseti sérülése. A kezelésnek mindig arra a problémára kell irányulnia, ami a kiváltó ok. A kezelést soklépcsős kivizsgálás előzi meg, melyhez hozzátartozik a spermavizsgálat, a hormonszintmérés különféle biokémiai, immunológiai vizsgálatok, röntgen és más képalkotó vizsgálatok is, de sor kerülhet a hereállományból történő szövettani mintavételre is. A termékenységgel és annak zavaraival és kezelésével foglalkozó szakterület az andrológia, mely az urológia egy ága.