Oldal tetejére
Erectör Clinic Uro-szexológiai Centrum

Gyerekszáj: a 15 legviccesebb tévedés a szexről

Egy utolsó körre még visszatérünk a szexuális tévhitekhez, mert kutakodás közben annyi vicces történettel találkoztunk, hogy nem mehettünk el a legjobb témakör mellett: milyennek képzelték a mostani felnőttek gyerekként a szexet? Ezúttal néhányat már kommentálni sem tudtunk, annyira jók.

AZ 5 LEGHÉTKÖZNAPIBB SZEXBALESET

Egyszerű, hétköznapi botlások, melyek a legintimebb pillanatokat is eltörik. Szexbalesetek kapcsán legtöbbször a láncfűrészre csatolt vagy ütvefúróra erősített dildóról, az óvszerbe fulladt angol férfiről és más extrém példákról olvasni. A statisztikák szerint ugyanakkor minden harmadik ember szenvedett már valamilyen sérülést szex közben, így mi most az előzőeknél triviálisabb, ám sokkal gyakoribb malőröket járjuk körbe.

5 számottevő változás, ami megtörténik a pénisszel az öregedés során

5 számottevő változás, ami megtörténik a pénisszel az öregedés során
Az talán senki számára nem új információ, hogy az idő előrehaladtával a test változik. Gyakorlatilag minden porcikánk.

Férfi fogamzásgátlás

Férfi fogamzásgátlás, művi meddővététel Olvasóim bizonyára hallották már a mondást, hogy egy nő két dologért képes mindent meg- tenni. Az egyik, hogy legyen gyereke, a másik, hogy ne legyen gyereke. Ebből kifolyólag a női fogamzásgátló módszereknek igen széles skálája áll rendelkezésre a nem kívánt terhesség elkerülésére. Tabletták százai vannak a világon forgalomban, léteznek spermiumölő zselék, kenőcsök, pesszáriumok, spirálok rézzel, ezüsttel, arannyal bevonva és létezik a petevezeték elkötésének számtalan műtéti típusa is. Akár műtéti feltárásból hasfalon át, hüvelyen át, vagy laparoszkóppal. De ide sorolható a naptáros módszer is. Hasonlóan széles skála a férfiak esetében nem mondható el. Kétségtelen, hogy az utóbbi időben az andrológia tudománya intenzíven kezdett foglalkozni ezzel a témakörrel is. A hagyományos módszerek mindenki előtt ismertek. Ilyen a megszakított közösülés, amikor a férfi a magömlés bekövetkezése előtt a péniszét eltávolítja a hüvelyből. Elég megbízhatatlan, egyrészt mert már a magömlés előtti nedvekkel is távozik sperma, másrészt a férfi az orgazmus csúcsán le is késheti a műveletet.
 
A legtöbbet használt és legelterjedtebb az óvszer, mely, ha jó minőségű, valóban hathatós módszer, de szükséges, hogy a párnak mindig legyen is óvszere kéznél. Továbbá szükséges, hogy ne idegenkedjen a páros egyik tagja sem a leheletvékony gumihártyától. Ígéretes kísérletek folytak az úgynevezett férfi tablettával, mely már külföldön törzskönyvezés alatt áll. Ez a spermiumtermelés időszakos felfüggesztését eredményezi. Elhagyása után a spermiumképződés beindul. A férfi fogamzásgátló eljárások másik nagy csoportja a műtéttel történő művi meddővé tétel. Ezzel a módszerrel a spermautakban valamilyen akadályt kell képezni, hogy a spermiumok ne juthassanak ki a külvilágba. A spermavezeték beégethető, zsugorítható, átvágható és leköthető. 1974 óta Kínában kifejlesztettek egy módszert, a no-scalpel (szike nélküli) vasectómiát. Ez a módszer főként az USA-ban rohamos terjedésnek indult és jelenleg a műtétek 30%-a szike nélkül történik. Az elterjedése annak tulajdonítható, hogy a betegek jelentős része az egyszerűbb, kevésbé megterhelő, kevés szövődménnyel járó módját választja a sterilizációnak. No-scalpel technikája a vasectómiát eredetileg kétoldali, a herezacskó bőrén, a spermavezeték felett ejtett metszésekből végezték, majd az ondóvezeték megszakítása után öltésekkel zárták a sebzéseket. A no-scalpel műtéttechnikája egyszerű: A spermavezetéket két, külön erre a célra alkotott eszköz segítségével, roncsolásmentes módon húzzák elő a herezacskó bőre alól. A gyűrű alakú fogóban végződő eszközzel rögzítik a spermavezetéket és a felette fekvő bőrt. Ezt követően dissectorral különválasztják, és a bőr elé emelik a spermavezetéket. A beavatkozás során nem ejtenek metszést a bőrön, ami enyhíti a kezelt férfiak műtéttől való szorongását. Kétségtelen, hogy az ezzel a módszerrel sterilizált férfiak jól tolerálják a beavatkozást. A rendszerint 5-10 perc alatt elvégezhető no-scalpel a hagyományos, műtéti feltárásból végzett vasectómiánál ritkábban okoz szövődményeket. A no-scalpel kevésbé invazív beavatkozás, ezért alkalmazásakor kisebb a posztoperatív vizenyőképződés, fertőzés és fájdalom kockázata. A vezetéses érzéstelenítés szinte tökéletesen megszünteti a beavatkozással járó fájdalmat. Nem metszik a bőrt, ezért bőrvarrat sem szükséges. Magyarországon az ondóvezeték folytonosságának a megszakítása engedélyezett családtervezési célból, igen szigorú feltételekkel         2013. évi CCLII. törvény 8. § (16). Hatályos: 2014. III. 15-től.)
 
(1a) A művi meddővé tétel az (1) bekezdés a) és b) pontja szerinti személy kérelmére családtervezési célból 40. életévét betöltött vagy három vér szerinti gyermekkel rendelkező személynél végezhető el.
(2) A művi meddővé tétel elvégzése iránti kérelem benyújtásakor az egészségügyi szolgáltató kijelölt orvosa a kérelmezőt szóban és írásban tájékoztatja a fogamzásgátlás - általa, illetve partnere által alkalmazható - egyéb lehetőségeiről, a beavatkozás jellegéről, lehetséges kockázatairól és következményeiről, a fogamzó-, illetve nemzőképesség helyreállításának esélyéről.
(3) A művi meddővé tétel elvégzése iránti kérelem benyújtásakor az egészségügyi szolgáltató tájékoztatja továbbá a kérelmezőt arról, hogy amennyiben a kérelmező a művi meddővé tételre irányuló beavatkozás igénybevételére vonatkozó szándékát fenntartja, a tájékoztatást követő hat hónap elteltével az egészségügyi szolgáltatónál történő ismételt megjelenése szükséges. Ha a kérelmező e tájékoztatást követő hat hónap elteltével az egészségügyi szolgáltatónál megjelenik és nyilatkozik arról, hogy a művi meddővé tétel elvégzése iránti kérelmét fenntartja, a beavatkozás elvégzésére az ettől az időponttól számított hat hónap elteltével kerülhet sor      

 
Az engedély elbírálása előtt a kérelmező adatait, személyi igazolványából ellenőrizni kell, és előírt orvosi kötelesség a műtét jellegéről, szövődményeiről, esetenkénti végleges állapotot előidéző voltáról való felvilágosítás, valamint a házastárs tájékoztatása is. A családtervezési céllal végzett művi meddővé tételt az egészségbiztosító nem fizeti. A fentiekből is látható, hogy a műtéti művi meddővé tétel nem mindenki számára adatik meg, az előírások szigora miatt.
 
Továbbá meggondolandó, hogy ha egy elvégzett beavatkozás után a páciens mégis akarna később gyermeket (pl. új házasság), úgy csak egy aprólékos finom műszereket igénylő beavatkozással lehetne megkísérelni az ondóutak folytonosságának visszaállítását. A műtét kimenetele elég bizonytalan. Véleményem szerint a jövő század vezető módszere a gyógyszeres beavatkozás lesz, mely irányban már most erőteljes kutatások folynak.